Strange fruit

Omdat het vandaag 24 maart is, Ubu’s verjaardag, een verhaaltje uit de oude doos.

Ergens eind jaren zeventig, we zaten in de vijfde klas, waren mijn ouders en broers in het voorjaar op een korte vakantie, ik geloof naar Engeland. Omdat ik al een jaar of zeventien was, kreeg ik permissie om dit gebeuren aan me voorbij te laten gaan. Ik mocht het fort blijven bewaken. In het weekend aansluitend aan de paar dagen dat mijn familie weg was, was er op zaterdagavond een feest bij een van onze vrienden, geen idee meer waar of bij wie. Die feestjes waren altijd erg leuk en bijna standaard dronk ik een beugelfles Grolsch teveel. Lichtgewicht als ik was, probeerde ik het drinktempo van Ubu bij te benen. Dat was een kansloze strijd. Met Ubu had ik afgesproken dat hij zou blijven logeren. Zwabberend peddelden we op onze fietsjes van Aalten naar Dinxperlo. Vaak een afstand die lang genoeg was om behoorlijk te ontnuchteren, maar nu voelde ik me bij thuiskomst nog steeds beroerd. We gingen snel slapen.

Ubu had een verschrikkelijke nacht, waarin hij geen oog dicht deed. Voortdurend hoorde hij van de andere kant van de kamer rochelende, kokhalzende geluiden. Eindeloos wachtte hij af, tot ik uiteindelijk over mijn nek zou gaan. ‘s Morgens werd ik verkwikt weer wakker. Ik had als een blok geslapen. Waar Ubu de hele nacht naar had liggen luisteren, was ons (oude) waterleidingsysteem. Dat maakte standaard dit soort geluiden. Iedereen was er zo aan gewend, dat je het helemaal niet meer waarnam.

Toen mijn ouders terug waren gekeerd, leek het erop dat we hun vertrouwen niet beschaamd hadden en ons zeer verantwoordelijk hadden gedragen. Eén dingetje was er wel. Mijn opa was gevraagd onze tuin in de gaten te houden. En ons natuurlijk, dat was duidelijk. Op zondag was hij in de (voor ons) vroege ochtend langs geweest. Het huis in totale rust. In de tuin was alles oké, op één ding na. In de Rododendron, een van de pronkstukken van mijn moeder hingen … twee sokken. Ubu had nogal zweetvoeten – maar dat is weer een ander verhaal. ‘s Nachts had hij het raam opengemaakt en ze met een ferme boog naar buiten gegooid.

This entry was posted in home. Bookmark the permalink.