mgr Ubu Roi

Het woord Ubu kreeg betekenis via de band Pere Ubu die aan het eind van de jaren ’70 furore maakte. Niet enkel op de plekken waar je het zou verwachten maar ook bij enkelen op de CSA, de Christelijke Scholengemeenschap in Aalten. De band bestond eigenlijk al een stuk langer dan de meeste punk en new wave bands en was zelfs binnen dat genre een vreemde eend in de bijt. Ik kocht hun eerste plaat op de gok en de goede rescensie en was verkocht en bij Ubu viel het ook meteen in de smaak. Alleen … Ubu heette toen helemaal geen Ubu, hij heette Paul! Zo heb ik hem leren kennen: Paul, dat was die jongen uit de parallelklas die ondanks dat ie niet zulke fijne vrienden had zelf best leuk leek.

Toen Ubu na de CSA vertrok naar Driebergen en daar de Vrije Hogeschool ging doen, kwam hij na een paar maanden met een onthutsende mededeling: hij had afstand gedaan van de naam Paul en wilde voortaan Ubu genoemd worden. De opgegeven reden: in zijn groep zaten twee andere Pauls en dat leverde verwarring op. Onderliggende reden was wellicht dat hij wilde breken met zijn verleden, zachtaardig als hij was op deze milde manier.

Dat was wel even wennen. Voor mij duurde het een paar maanden voor het een automatisme werd. Er zijn maar weinig mensen die nu nog last hebben van Paul/Ubu verwarring. Mijn moeder is er zo een.

Als we nog verder terug gaan in de tijd was Ubu/Paul zelfs Paul-Erik, zoals zijn broer Jaap Jan-Jaap was. Die Erik was al veel eerder gesneuveld, wanneer, daar weet misschien Jaap het fijne van, misschien wel in de brugklas, als soortgelijk moment van overgang naar een volgend leven.

De naam Ubu leverde later natuurlijk ook nog regelmatig verwarring op. En er waren er -Gerrie Theunissen!- die het consequent bleven verbasteren tot een soortement Fries, Ubbe of Ubo. Ik heb het altijd een zeer prettige naam gevonden en was ook aangenaam verrast toen ik er achter kwam dat Ubu Roi, het boek uit de 19e eeuw waar Pere Ubu haar bandnaam vandaan had geschreven was door… Alfred Jarry.

Ubu was Ubu. Zoals Teun het zo mooi verwoordde op het in memoriam kaartje: Ubu heeft met zijn leven gedaan wat hij wilde doen: een steeds betere, grote en warme Ubu zijn.

This entry was posted in home. Bookmark the permalink.

Leave a Reply