Den Bosch

Reinoud van Uffelen, fanatiek Ubu-volger, nodigde Teun en mij uit om samen met hem een wedstrijd van FC Den Bosch te bezoeken. Aanleiding was het stuk dat Reinoud vorig jaar mei op deze plek schreef over de traditie die hij met Ubu had opgebouwd: samen NEC-Den Bosch en de omgekeerde wedstrijd bezoeken.

Reinoud bezorgde ons een prachtavond, met fietstochten door Den Bosch, tappas en bier op de nieuwjaarsreceptie in de Bosche business-club – met een hand van Fred van der Hoorn, de man die ooit de voetbalcarrière van Danny Hesp om zeep hielp. En een wedstrijd die genoeg ruimte bood voor conversatie, die de hele avond niet stilviel.

Hoogtepunt van de wedstrijd FC Den Bosch – Veendam was de actie van de invaller, die na 20 minuten in de kou warm te hebben gelopen in de eerste minuut van de blessuretijd inviel en bij zijn enige balcontact via een mooie actie de stand naar 3-0 tilde.

Toeval wil dat ik ook ooit met Ubu naar een wedstrijd van Den Bosch ging, op zaterdag 18 augustus 1979 om precies te zijn. Mijn oom Fred woonde op een steenworp van De Vliert en in die tijd gingen we regelmatig op het fijne fenomeen tienertoer (voor de jongere lezertjes: 4 dagen onbeperkt reizen met het openbaar vervoer voor een prikkie). De dag erna reisden we door naar Rotterdam om daar Feyenoord – PEC Zwolle te bezoeken. Van beide wedstrijden herinner ik me in het geheel niets. Memorabel moment was de paniek die ons overviel, toen we na de deur dichtgetrokken te hebben bij oom Fred (die er niet was) ons realiseerden dat we de versterker (!) aan hadden laten staan. Op de één of andere manier overtuigden we onszelf van het gevaar hiervan. Naïeve, lieve jongens.

Ik herplaats een foto die hier al de kantlijn stond van een andere tienertoer niet lang ervoor, of erna. Van de Rotterdamse dag kan ik me nog enkel ons stoethaspelige gedrag voor de geest halen in een tram, volgepakt met Feyenoord-supporters, waar wij zwetend met grote rugzakken tussen stonden.

Als er één goed ding is voortgekomen uit Ubu’s dood, is het wel dat ik er flink wat goede vriendschappen heb bijgekregen. Teun en ik broeden op een vervolgavond in de Goffert.

This entry was posted in home. Bookmark the permalink.

2 Responses to Den Bosch

 1. Teun says:

  Goed stukje, mooie herinnering, fijne avond. Graag vaker. En leve de stoethaspels!

  • germa jans says:

   Inderdaad, lieve tieners, nu lieve mannen, fijne papa’s. Mooie vriendschappen.
   “Memories in the corner of my mind……..”(dank aan Barb Streisand)

Leave a Reply