Kolping site

Op de site van Ubu’s club van de laatste 24 jaar, Kolping Dynamo, schreef vriend & mede voetbal-quizmaster Michel Melenhorst het volgende mooie stuk. Lees het hieronder en hier in z’n eigen omgeving.

Overleden: Ubu Lemereis (48)

Michel Melenhorst –  zondag 24 oktober 2010

Gisteren hebben we Ubu begraven. Na een korte, slopende ziekte overleed hij afgelopen dinsdag, 19 oktober. Nog maar twee maanden geleden leek er weinig aan de hand. Hij is dan wat misselijk, dat wel. Dus toch even naar de huisarts. Daarna gaat het snel. Ubu heeft zomaar ineens kanker, en die is nog ongeneeslijk ook.

Wie Ubu zegt, zegt voetbal. Ergens in de jaren tachtig komt hij bij Kolping. Samen met Alfred. De laatste een flegmatieke linksbuiten, hij een solide rechtsback. Op het veld elkaars tegenpolen, maar in het dagelijks leven onafscheidelijk. Op Ubu kun je bouwen, niet alleen op het veld. Steunpilaar. Maar ook: jongensachtig dromend van heldendaden binnen de lijnen. De laatste jaren wordt hij wel wat roestig, vooral z’n knieën protesteren. Eind vorig seizoen gaat het weer beter, en Ubu kijkt uit naar het nieuwe seizoen. Het is tijd voor een heuse comeback.

Buiten het veld is hij het brein achter de voetbalquiz. De man van de fotocollages met voetballers uit vergeten tijden (als het even kon zelfs met hun vader erbij) en de zo donker mogelijk gekopieerde elftalfoto’s. En dan vol heimelijk plezier rondlopen tussen de zuchtende en steunende deelnemers.

Wie Ubu zegt, zegt taal. Hij studeert literatuurwetenschap en is groot bewonderaar van Adolf Wölfli – een gekke, intrigerende Zwitserse kunstenaar. Ubu houdt van het afwijkende, is dol op dingen die uit de pas lopen. Niet alleen in taal, ook in kunst en muziek. Maar taal moet ook kloppen: hij werkt jarenlang als redacteur voor tekstbureaus en begint dit voorjaar voor zichzelf. Taal is Ubu op het lijf geschreven: hij kan gniffelen, zich verkneukelen of handenwrijvend en met glinsterende pretoogjes naar bijvoorbeeld een gebakje kijken. Want hij is ook nog eens een echte lekkerbek.

Waar voetbal en taal bij elkaar komen, is Ubu op z’n best. In de Trapvast, ons legendarische clubblad. In De Blik! waarin hij onder het pseudoniem ‘De Kalker’ de verrichtingen van NEC scherp maar welwillend volgt. En in de Poolbode, die hij met Teun en Alfred iedere twee jaar laat verschijnen en die steeds meer deelnemers en trouwe fans trekt.

Wie Ubu zegt, zegt Helma. En natuurlijk: Miki en Doufi. Ze horen bij elkaar, zijn samen gelukkig in de Vondelstraat en houden van Zwitserland. Maar wie Ubu zegt, zegt nog veel meer: sigaretje en biertje, rots in de branding, grote vriendelijke reus, Zwitserland, de rust zelve, goedmoedige beer, nauwkeurig, WaspReporter, net iets sneller dan je had verwacht, Rösti en Kraus, en natuurlijk… Ubu Roi!

Wat is het toch verschrikkelijk dat Ubu nu zelf is uitgepraat.

This entry was posted in home. Bookmark the permalink.

8 Responses to Kolping site

 1. Teun says:

  Mooi Michel! Voetbal, taal, Helma, Miki, Doufi en een echte lekkerbek. En daar staat Ubu.

 2. Anja vK says:

  Mooi stukkie, Michel. Heb afgelopen week ook nog een paar keer moeten denken aan wat je zaterdag vertelde, over die zelfgemaakte bal van papier en veel tape, waar jullie dan mee gingen voetballen of prullenbakken (van deze site geleerd!), tussen de redactieklussen door. Klonk heel Ubuïg & fijn! Als katholiek opgevoed meisje zeg ik dan: blijf dit doen om hem te gedenken. Lfs, Anja

  • michel says:

   Prullenbakken is iets van de poolbodes, geloof ik. Ubu en ik hadden een heel groot raam dat bovenaan een klein stukje opengeklapt kon worden. Met een fraaie dropkick kon die prop dan met een boogje (en wat geluk) door dat raam. Grote vreugde als er gescoord werd. Heel fijn!

   • Anja vK says:

    Okee, dat noemen we dan klapramen ipv prullenbakken. Klinkt onwaarschijnlijk moeilijk. Eigenlijk wel Olympische Spelen-waardig. En ik begin mij af te vragen: heeft Ubu nog meer van dit soort al dan niet voetbalafgeleide sporten nagelaten? Zo ja, dan voel ik een evenement aankomen… Anja

    • Alfred says:

     dit had niks met voetballen te maken maar op kampeer vakanties op de middelbare school deden we wedstrijden ‘op één been staan’: 2 bierkratjes naast elkaar, 2 deelnemers, wie het langst bleef staan ging door voor het algemeen record (Alex Vreman: ca 95 minuten)

 3. michel says:

  … en toevallig familie van jan vreman?

Comments are closed.