Uitholling

Vandaag zag ik op de blog van een vriend plots een plaat opduiken waar Ubu en ik erg dol op waren toen hij uitkwam, ergens in 1979. Hij heette Uitholling Overdwars en het was een verzamelelpee met beginnende Nederlandse bandjes die allemaal in hun moerstaal zongen. Bands die nog helemaal niet bekend waren en dat later wel werden, zoals Toontje Lager en Doe Maar. Beginnende avant-garde bands als Nasmaak (later Nasmak) en Utang. Punkbandjes als Ivy Green en Jong Oranje. Alles bij elkaar een vrolijke potpourri die ons erg beviel. Zozeer dat zelfs een raar & stom nummer als ‘Lepeltje’ nog in de smaak viel: Kom ik in het café, bestel ‘k een kopje koffie, en as ik dat koppie krijg, raak ik mooi m’n lepeltje kwijt … Maar ik WIL EEN LEPELTJE (x7) We hadden de LP allebei en kenden hem uit het hoofd. Samen een plaat draaien en dan lekker allebei meezingen, je kunt het je bijna niet voorstellen, maar dat deden we. Of  ‘s nachts op de terugweg van één of ander feestje in het duister van de Achterhoek a-capella versies op de fiets.

Nu ik het zo terugluister, klinkt het nog allemaal lekker fris en voelt het alsof ik het gisteren nog hoorde. De plaat had één groot nadeel: het 3e nummer van kant 1. Dit was best een fijn nummer, mooi orgeltje vooral … maar die tekst! Stel je nu voor dat je Ubu of Alfred bent en op je kamertje lekker die plaat zit te draaien. (Dat klonk zo: Tedje & de Flikkers – Ik Ben Een Hoer )
Alsof de duivel ermee speelde kwam ALTIJD op het moment dat Tedje op dreef raakte een vader of moeder de kamer binnengelopen. Waarschijnlijk vroegen die zich meer af waarom onze hoofden zo vreemd rood aanliepen, dan dat ze zich bewust waren van de tekst die werd gezongen. Een paar jaar later zagen we de band ooit nog eens in Eucalypta in Winterswijk, temidden van hordes Achterhoekse knullen… Dat was best spannend.

Hier een link naar de blog, onderaan de pagina een download-knopje, klik er op, wacht 30 seconden en kies normale download. Lees hier meer over de plaat.

This entry was posted in home. Bookmark the permalink.

2 Responses to Uitholling

  1. maurice says:

    Ik ben wat jonger en ken de plaat via Ubu. Als je belde met 080 – 220 336, kreeg je Matty dan daadwerkelijk te pakken, Alfred? Na operatie decibel is het telefoonummer omgezet naar 024 – 3220 336. Ik heb net gebeld, en geen Matty aan de lijn. Wel een mevrouw Den Hartog in Lent. Van een ontmoeting in Bijbelse zin wilde ze niets weten.

  2. Alfred says:

    🙂 ik denk dat we het wel eens geprobeerd hebben in een brutale bui … kan me niet herinneren ooit iemand aan de lijn te hebben gehad.

Leave a Reply