HUP IBI

Een fijn stukje van Reinoud. Over Ubu en Ibi.

Hup Ibi

2010. Sven Kramer wisselde fout, er hing een aswolk boven Europa en Nelson Mandela leefde nog. Het lijkt soms een eeuwigheid geleden. Het jaar dat Nederland de finale haalde van het WK Voetbal.

Toen Wesley Sneijder de kwartfinale tegen Brazilië deed kantelen, toen Giovanni van Bronckhorst van afstand scoorde tegen Uruguay, toen Arjen Robben tegen de grote teen van die Spaanse keeper schoot.

Toen. Toen. Toen.

Toen wist Ubu nog niet eens dat hij ziek was. Op 20 augustus kreeg hij een eerste kwade tijding en amper twee maanden later was hij niet meer onder ons.

Het laatste WK van Ubu was ook het eerste WK van Ibi.
Ibrahim Affelay kreeg speelminuten tegen Denemarken, Japan en Slowakije en als Ubu de opstelling had mogen maken had Ibi vast ook in de finale gespeeld.

Pas na het WK brak Ibi echt door als international. Dat najaar speelde hij mee in alle EK-kwalificatieduels met als hoogtepunt 12 oktober 2010. Nederland won met 4-1 van Zweden en Ibi was verantwoordelijk voor 2 doelpunten en 1 assist. In Hospice Bethlehem keek Ubu er met een schuin oog naar en hij zag dat het goed was. Een week later overleed hij.

Ibi verhuisde naar Barcelona, raakte geblesseerd, maakte zijn entree, mocht mee naar het EK in Polen en Oekraïne maar speelde daar niet en kwam vooral negatief in het nieuws. Hij lag niet goed in de groep en zou zich samen met maatje Robin van Persie erg arrogant opgesteld hebben. Hij verhuisde naar Schalke 04, raakte weer geblesseerd, keerde terug naar Barcelona, kreeg niet eens meer een rugnummer en…… maakte deze week weer speelminuten.

Speelminuten voor Ibi.

Half Nederland twitterde er over en het hele volk leek van hem te houden. Zou Ibi het WK halen en ouder, wijzer en gesterkt door alle tegenslagen als een bescheiden vedette het elftal bij de hand nemen en naar de titel leiden? Ik denk dat Ubu het stiekem leuk zou vinden.

2014.  Het eerste WK zonder Ubu.

Hup Ibi!

This entry was posted in home. Bookmark the permalink.

One Response to HUP IBI

  1. Alfred says:

    De foute wissel van Sven heeft Ubu nog meegemaakt … maar heel veel indruk maakten die winterspelen niet. Ubu was meer een man voor de underdog en kannibalen als Sven, daar hield hij niet zo van. Vandaag weer zitten kijken zonder er koud of warm van te worden.

Leave a Reply