Ubu op de VH

Na de middelbare school zat Ubu op de éénjarige tussenopleiding de Vrije Hogeschool in Driebergen. De blij-anarchistische bende die daar heerste was een prima voedingsbodem om eindelijk zijn ambitie om op het podium iets moois te doen in daden om te zetten. Het Zeister punk-fanzine Orgie bracht in 1982 een flexi-disk uit met 2 nummers van een bandje genaamd God. Hier kun je ze horen: 01 God Nr. 2 Nummer 2 02 God Nr. 3 Nummer 3. Het eerste nummer (nummer 2 dus) wordt gezongen door Ubu, de tekst Grey sad day/rotten bread and burnt alarm-clocks/a hole in the wall/where I threw a cup at you… was een prachtige ‘gevonden’ tekst. Stond anoniem in een punkblaadje of zoiets. Het tweede nummer (nummer 3) heeft een tekst van Ubu en wordt (als ik het goed heb) gezongen door Max. Mooie post-punk. Met de uitgever van Orgie, Jeroen Vedder (later auteur van het onvolprezen Het gejuich was massaal) correspondeerde ik in die tijd wel eens. Dit schreef hij eergisteren over de avond van het God-optreden. (fragment)

… ik moet eerlijk bekennen dat onze paden zich slechts een avond gekruist hebben en dat ik mij daar nog zeer weinig van herinner.

Een en ander vond plaats op de Vrije Hoge School te Driebergen. Zelf heb/had ik geen enkele band met de antroposofie, maar Max had daar de rol van begeleider/mentor. Dank zij hem kon ons bandje (667) oefenen in een soort kippenhok in de weilanden achter de VH. Al snel oefende daar ook Ubu King & the Zippers. Aanleiding genoeg voor een muzikale avond op de VH. Max en Ubu verzonnen nog een extra act: God.
667 opende de avond. In mijn herinnering zonder ook maar enige reactie bij het publiek op te roepen. Maar de bassist van God durfde na ons optreden de confrontatie met het publiek niet meer aan. Of ik…
Daarna Ubu King & the Zippers die veruit het beste waren.

Weinig bijzonders allemaal, ware het niet dat Max het nodig vond om van de gemaakte opnames van God een flexi-disc te laten maken, en e.e.a. dus een stukje geschiedenis werd. Het zelfde geldt voor de opnames van 667 en Ubu King die ik op cassette uitbracht en ongeveer 300 maal, in real-time, kopieerde om aan de vraag te voldoen…

Genoemde cassette van Ubu King & the Zippers moet nog eens door iemand gedigitaliseerd worden want dat was best het aanhoren waard. Aanstekelijke ska met tegendraadse teksten (Rudolf Steiner was a nutty!) De mp3’s van God komen van deze fijne blog. Hierbij een foto van Ubu als Ubu King. 


This entry was posted in home. Bookmark the permalink.

6 Responses to Ubu op de VH

 1. Teun says:

  Twee nummers op een een flexi-disk, uitgebracht door het Zeister punk-fanzine Orgie. Ja, daar kun je dan weer niet tegenop.

 2. Reinoud says:

  Wat is een flexi-disk?

 3. Peter Verstraten says:

  Mooi, deze petite histoire die zo veel jaren na dato opduikt. Hoe meer de kleine geschiedenissen zich opstapelen, hoe grootser het leven van Ubu wordt. En de foto als postpunk zanger is een plaatsje in de eregalerij waardig. Aan de zang van ´Ubush´ te horen, is ´Wuthering Heights´ Kate inderdaad een inspiratiebron geweest …

 4. Pingback: Brand | Ubu Lemereis

 5. Pingback: Rudolf Steiner is a nutty | Ubu Lemereis 1962 – 2010

Comments are closed.